• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Priče

22. svibnja 2018.

Pilana LT10 povećava dobit u slovenskoj pilani

Ekonomska kriza je poznata po tome što donosi poteškoće, ali se ne govori o mogućnostima koje se također pojavljuju. Ako je posao otvoren za promjenu, u vremenima ekonomske krize, može se imati koristi za poslovanje u dugoročnoj budućnosti.

"Prije krize, 85% našeg rada bilo je namijenjeno za metalne tvrtke", kaže Sasko Taks, vlasnik tvrtke “Graplas” u Sloveniji. Godine 2008. narudžbe su drastično pale i izgledi nisu bili dobri. Znao je da mora učiniti nešto drugačije kako bi pilanska tvrtka ostala u poslu.

"Naša stara pilana nije mogla rezati trupove veći od promjera 45 cm", objašnjava Sasko, "Trebamo više kapaciteta." Tako je Sasko kupio Woodmizerovu  LT10 pilanu za poboljšanje proizvodnje, sa malom investicijom.

Mala pilana Wood-Mizer model LT10, osnovna je pilana koja pili trupce u visokokvalitetnu građu, sa djelićem cijene ostalih pilana. Pilana dolazi s 5,5 kW električnim motorom, modularnim okvirom i može piliti trupce do 70 cm promjera. Pilenar postavlja visinu rezanja ručnom vretenom, a za piljenje jednostavno gura glavu stroja prema naprijed.

"Iskreno, cijena je bila tako dobra, te sam je kupio bez oklijevanja", sjeća se Sasko. "Jedina mi je briga bila. dali  takav mali, niskobudžetni stroj, može dobro piliti trupce velikog promjera." Nakon nekoliko dana piljenja, bio je zadovoljan. Objavio je videozapis na YouTubeu o svojoj maloj LT10 pilani kako uspješno pili trupac od 1 metra u promjeru!

5,5 kW električni pilanski motor troši znatno manje energije od starog stroja, ali pritom zapravo ispiljuje veće trupce. Još jedno poboljšanje za uštedu novca je uski list tračne pile, koja se koristi za piljenje drveta. Širina propiljka je samo 2 mm, tako da od svakog trupca se dobiva više piljenica i manje se pretvara u piljevinu. Sada, LT10 daje Sasku dodatnu piljenicu iz svakog trupca kao izravni rezultat.

Saskova tvrtka i dalje ostaje zauzeta narudžbama građe. Oni proizvode drvene kutije za poznatog slovenskog proizvođača noževa. Njihov volumen prerade drveta ne mora biti velik, jer je vrijednost njihovih konačnih drvnih proizvoda visoka.

"Fokusiranje samo na povećanje količina piljenja je zastarjel pristup," navodi Sasko Taks. "Važno je razmotriti kako ostvarujete svoju dobit, te pokušajte praviti proizvode koji zahtijevaju manje drva, ali rezultiraju većim dodanim vrijednostima."

"Tijekom nekoliko godina korištenja pilana LT10, nismo imali nikakvih većih tehničkih problema", kaže Sasko. "Predstavnik Wood-Mizera u Sloveniji bavi se brušenjem listova tračnih pila, što je nama prikladno. Vrlo sam zadovoljan opremom. Bilo je dobra ideja kupiti pilanu LT10, a na našem smo tržištu ta se prilika pojavila u pravo vrijeme."Name:
Email:
Subject:
Message:
x

DOBRODOŠLI U WOOD-MIZER REDAKCIJU

Ovdje ćete otkriti vijesti o Wood-Mizer proizvodima, nadolazečim izložbama i priče kako vlasnici Wood-Mizer pilana diljem svijeta aktivno podižu lokalne ekonomije više održivom i profitabilnom preradom drva.

Društvenim medijima

BILTEN

Newsletter

Ako vam se sviđa ovaj članak, ne propustite sljedećeg! Dobivajte mjesečne vijesti i članke iz Wood-Mizera na svoju elektrosku poštu.

Prijavljujem se