• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Priče

31. svibnja 2018.

Zanimljiv projekt iz Finske: velika drvena sauna na otoku u Helsinkiju

Zahvaljujući Wood-Mizer pilani s produljenim postoljem, finska tvrtka za obradu drveta dobila je narudžbu i investicijsku potporu, te sudjelovala u izgradnji velike drvene saune na Suomenlinni otoku.

Tvrtka “Hirsityö” obavlja poslove piljenja drveta u središnjoj Finskoj. Vlasnici Martti, Ilkka i Johannes Heikkilä nastavljaju  korake  svog oca Erkki, koji je 1995. osnovao tvrtku. Njihovo poslovanje sa obradom drva nastavlja brzi rast i četverostruko povećava svoj promet u 2016. godini. Njihova je klijentela na nacionalnoj razini, a svaki je projekt ručno izrađen do završetka, te uključuje ljetne vikendice, kuće, staje i još mnogo toga. Nedavno je Hirsityö Heikkilä pokrenuo svoj najveći i najzahtjevniji projekt - opskrbljujući građu za izgradnju konstrukcije sa saune gotovo 200 četvornih metara površine.

Sauna je sagrađena na otoku Suomenlinna i sada je dio trendova javnih kupelji - sauna u Helsinkiju. Glavni dizajner nove saune je ujedno i nacionalno i međunarodno nagrađen Anssi Lassila. U svom planu, zgrada sauna sastoji se od dvije odvojene prostorije: jedna za muškarce i jedna za žene, od kojih svaka ima prostor za oko 20 ljudi. Umivaonici su smješteni na nižoj razini, a gornja razina je sama saune s predivnim pogledom na more.

U jesen 2015. Johannes Heikkilä je dao ponudu za ovaj zanimljiv projekt. Nekoliko dana kasnije Hirsityö Heikkilä odabran je kao dobavljač građe za izradu saune u Suomenlinu. Počeli su sa pronalaženjem savršenih stabala za piljenje. Ukupno je kupljeno 166 kubnih metara drva, a najdulje grede bile su dužine 10 m. Čertvrtaci su ispiljeni na 180x180 mm, a potom su odvedene u lokalnu sušionu, gdje su se sušili  mjesec dana. Stvarni građevinski rad započeli su stvaranjem temelja  (20 x 8,5 m). Kasnije, u ožujku 2016., započela je stvarna ručna izrada greda i kutnih zglobova konstrukcije. Cjelokupna sauna završena je do svibnja 2106. Preko 220 m2 unutarnjih zidova ručno su ispiljeni I obrađeni. Nakon toga građa je označeni i prijevene do Suomenlinne. Tada je konačno počelo stv rno postavljanje, ispiljivanje otvora i  slićno, Bilo je jođ još mnogo dodatnih radova na samom mjestu, na otoku.

S njihovom Wood-Mizer LT40ME15SAH3 pilanom i produžetkom postolja od 7,2 m, graditelji Hirsityö Heikkilä, bili su u stanju obraditi velike, dugačke trupce potrebne za projekt sauna u Suomenlinu. Sa tradicionalnom kružnom pilanom, ovaj bi projekt bilo bi nemoguće dovršiti.

"Uporabom tračne pile dobivamo kvalitetno piljenje i možemo piliti trupce do 1 m promjera  i duljine od 14 m", objašnjava Johannes. "To nam olakšava zahtijevne projekte, - da možemo svojom opremom piliti sirovinu za takove poslove".

"Financiranje olakšava investicijske odluke za poduzetnika", kaže Johannes. Do sada smo koristili financiranje ruralnog programa u našem rastućem poslovanju."

Johannes i njegova braća i dalje preuzimaju izazovne projekte i pružaju prekrasnu obradu drveta za svoju zajednicu.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

DOBRODOŠLI U WOOD-MIZER REDAKCIJU

Ovdje ćete otkriti vijesti o Wood-Mizer proizvodima, nadolazečim izložbama i priče kako vlasnici Wood-Mizer pilana diljem svijeta aktivno podižu lokalne ekonomije više održivom i profitabilnom preradom drva.

Društvenim medijima

BILTEN

Newsletter

Ako vam se sviđa ovaj članak, ne propustite sljedećeg! Dobivajte mjesečne vijesti i članke iz Wood-Mizera na svoju elektrosku poštu.

Prijavljujem se