• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Priče

25. kolovoza 2017.

Načini raspiljivanja trupaca

Postoji mnogo različitih metoda i tehnika piljenja za ispiljivanje trupaca u piljenice, uključujući piljenje u čisto, piljenje okretanjem trupaca, jednostavno piljenje, piljenje izborom kvalitete i namjene i  piljenje četvrtanjem (kartje). Da biste mogli odabrati, ovdje su opisani neki od načina piljenja trupaca.

Piljenje u čisto
Taj način piljenja, poznat i kao piljenje sa okrajacima ili kroz i kroz piljenje, je kada se trupac ispili do oko polovine sa jedne strane, a zatim se jednom okrene na suprotnu stranu za piljenje te pili dok se ne završi. Iako to može biti najjednostavnija i najbrža metoda piljenja, piljenje u čisto znači da svaka piljenica se mora naknadno okrajčiti da dobije višu vrijednost. Takova piljenica  često je široka i teška, niža u razredu i može imati prekomjerni greške izvijanja i pucanja tijekom procesa sušenja. Općenito se taj način. radi brzine. preporučuje kod loših trupaca, zbog tih nedostataka.


Piljenje okretanjem trupaca
Sa takovim mačinom piljenja, prvi rezovi se vrše skidanjem okrajaka sa po svake strane i okrećući trupac za 180 stupnjeva, kako bi ispili drugi rez na suprotnoj strani. Kad se okrene za 90 stupnjeva da bi ispilila treća strana  te potom okrenuo još za 90 stupnjeva, kako bi ispilio zadnju stranu. trupac je oblikovan u prizmu. bilo kao poluprizma ili prizma. Prizma se šalje dalje na drugi stroj za daljnje raspiljivanje ili prodaju kao velika i teška drva. Piljenje prizmi maksimizira proizvodnju pilane u kubnim metrima po danu i obično se koristi u čitavoj industriji piljenje. Prvenstveno se korišti na trupcima  srednje i niske kvalitete, a takovo piljenje može uštedjeti dragocjeno vrijeme i trud prilikom rada s drvenom građom niske i male vrijednosti.


Obično piljenje
Slično kao i piljenje okretanjem trupaca, obična piljenja započinju rotacijom I otpiljivanjem vanjskih strana -okoraka- trupca u samice i polusamice, sve dok se središte ne poprimi u četvtasti presjek. Umjesto da se kao takav ostavi,  okreće se i pili dalje da se proizvede maksimalna količinu piljenica raznih širina. Ako je potrebno, piljenice se krajče naknadnim rezom dok su postavljenje okomito. Iako postoji mnogo različitih tehnika za postizanje najbolje kvalitete i iskorištenja iz trupca, svatko može dobiti izvrsne piljenice i na ovaj način piljenja.


Piljenje piljenica visoke klase
Piljenje piljenica visoke klase je uglavnom popularno u SAD-u i Kanadi, ali svakako je korisno znati kako se ispili trupac ovom metodom. S piljenjem piljenica visoke klase, sa trupca se ispili jedna piljenica, okrene 180 stupnjeva, ispili nova piljenica te tako i do pet puta. Financijski, ovo piljenje je najbolji način piljenja za srednje i visokokvalitetne trupce, iako je teško okretati trupce za svaku piljenicu na nekim pilanama, te je dnevni volumen proizvodnje manji.


Piljenje četvrtanjem
Postoji nekoliko razloga za takan način piljenja vašeg drveta, jer su uzorci površine, kao i struktura godova u nekim tvrdim drvima u velikoj potražnji. Na primjer, tako ispiljena hrastovina vrijednija je od obične piljene hrastovine. Takove piljenice su stabilnije pri sušenju. što znači da se neće koritati ili izvijati tijekom sušenja i da će se utezati manje od obične piljene građe. Zbog tih prednosti, drvodjeljci, proizvođači kabineta, kvalitetnog namještaja i obrtnici obično preferiraju tako rezanu  građe. Međutim, neće svaka vrsta drveta se povećati u vrijednosti, tako ispiljena, zbog povećanog vremena rukovanja i vremena za proizvodnju. Tako ispiljeno drvo podrazumijeva određeni kut godova koji prolaze kroz piljenicu. Iako postoje različita mišljenja o tom pojmu, potpuno ispiljena građe četvrtanjem općenito se definira kad godovi su pod 80 do 90 stupnjeva prema licu piljenice. Metoda takovog piljenja također može proizvesti od piljenu građu sa godovim koje su 45 do 80 stupnjeva prema licu ploče. Poznato je takovo piljnje za izradu dužica za bačve.


Prednosti piljenja za okomiti god (kartje piljenje)

• Lijepo prelijevanje strukture površine je vrijedna i tražena osobina prerađivača drva
• Pola manje utezanje u širini u odnosu na vodoravne samice u pravilu (3% prema 6%)
• Polako sušenje s manjim rizikom od grešaka tijekom sušenja
• Stabilnije piljenice u okruženju s različitom vlagom
• Ravnomjernije se troši pri habanju, na pr. podnice i parketi

Mane piljenja za okomiti god (kartje piljenje)
• Često rezultira 20% nižim prinosima iz trupaca
• Najniža stopa piljenje trupaca u kubnim metrima/dan
• Zahtijeva 15% ili više vremena sušenja
• Uteže se dvostruko više u debljini nasuprot vodoravno piljenje građe
• Ima šiljaste kvrge u usporedbi s kružnim kvrgama koji smanjuju čvrstoću piljenice

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

DOBRODOŠLI U WOOD-MIZER REDAKCIJU

Ovdje ćete otkriti vijesti o Wood-Mizer proizvodima, nadolazečim izložbama i priče kako vlasnici Wood-Mizer pilana diljem svijeta aktivno podižu lokalne ekonomije više održivom i profitabilnom preradom drva.

SPOJI SE S WOOD-MIZER


PRIČE        

ČASOPISI


  

 

BILTEN

Newsletter

Ako vam se sviđa ovaj članak, ne propustite sljedećeg! Dobivajte mjesečne vijesti i članke iz Wood-Mizera na svoju elektrosku poštu.

Prijavljujem se