• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Priče

Kako oboriti stablo, sigurno i precizno - švedska serija Homestead Video

26. prosinca 2018.

Kako oboriti stablo, sigurno i precizno - švedska serija Homestead Video

Poljoprivrednik Simeon Fuchs iznosi sigurne i dokazane tehnike, koje su stare švedske drvosječe koristile za obaranje velikih stabala.

Razne tehnike se koriste diljem svijeta za obaranje stabala. U Švedskoj, mladi drvosječe priznaju tradiciju i iskustvo starijih drvosječa. Simeon nije iznimka. Nakon što je obarao stabla više od deset godina, Simeon pripisuje svoj stil obaranja, preciznost i profesionalnost starim švedskim drvodjeljcima od kojih je ga naučio sve što je trebao znati o sječi stabala.

"Ja čvrsto vjerujem u primjenu odgovarajuće sigurnosne opreme", počinje Simeon. Najvažniji aspekt obaranja stabala je znanje i oprema potrebna za sprečavanje ozljeda ili smrti. Čak i za obučene drvosječe, lančane pile su vrlo opasne. Iako se sječe stabala mogu mijenjati, pravilna zaštita glave, uha, očiju i tijela, ključna je prije obaranja.

Simeon objašnjava da nosi hlače i cipele koje motorna pila ne mogu presjeći i sjajnu jaknu koja jako vidljiva u šumi. Suprotno popularnim uvjerenjima, komentira Simeon, izdržljive hlače i cipele prilično su udobne i dovoljno lagane za kretanje. Čvrsta kaciga i alatni pojas, također su važni za drvosječu. Simeonov pojas sadrži mjernu traku, klinove i sjekiru.

Za obaranje stabla, Simeon koristi Stihl MS360 motornu pilu. Simeon urezuje deblo praveći usjek- okomit na smjer padanja debla. Usjek je okrenut u smjeru zabodenog štapa  tlo, kako bi pokazivao smjer pada.

Ručka motorne pile pomaže Simeonu točno mjeriti gdje da pili. "Jedna od najčešćih pogrešaka koje sam vidio jest,  a koju ljudi čine da kada pile drvo, ne započinju na dnu debla", kaže Simeon. Počevši previsoko, nastaje preveliki otpad vrijedne drvene građe.

Nakon izrade usjeka, Simeon pili oko debla. Na pola puta, umetne dva klina koji vode usmjeravaju stablo pri padu. Lagano ih povremeno zabija, te nastavlja piliti deblo. Potom zabija klinove kompletno, često provjeravajući smjer padanja stabla. Pri kraju pada, Simeon se povlači-iskorači unatrag, te stablo padne točno pokraj štapa.


Name:
Email:
Subject:
Message:
x

DOBRODOŠLI U WOOD-MIZER REDAKCIJU

Ovdje ćete otkriti vijesti o Wood-Mizer proizvodima, nadolazečim izložbama i priče kako vlasnici Wood-Mizer pilana diljem svijeta aktivno podižu lokalne ekonomije više održivom i profitabilnom preradom drva.

Društvenim medijima

BILTEN

Newsletter

Ako vam se sviđa ovaj članak, ne propustite sljedećeg! Dobivajte mjesečne vijesti i članke iz Wood-Mizera na svoju elektrosku poštu.

Prijavljujem se