• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Priče

"Kupili smo puno veći stroj od onog koji smo htjeli kupiti. Veoma nam je drago zbog našeg izbora."

20. studenog 2019.

"Kupili smo puno veći stroj od onog koji smo htjeli kupiti. Veoma nam je drago zbog našeg izbora."

Nizozemski proizvođač jedinstvenih drvenih proizvoda objašnjava zašto je odabrao pilanu WB2000 i što joj se sviđa u njenom radu.

Richard Wigink vodi tvrtku u Holtenu u Nizozemskoj više od 30 godina. U početku se bavio liječenjem stbala. Uvijek pronalazio veliku vrijednost u stablima koja je morao uklanjati, a često je od njih izrađivao različite uradke, Drago mu je bilo znati da je drvo dragocjeno i da služi dugi niz godina. Danas se i dalje slijedi isti cilj.

„Teško je vjerovati koliko moja tvrtka narasla. Počeo sam s izradom sitnih predmeta od hrastovog drva a trenutno nudimo više od 100 raznih proizvoda”, kaže Richard. „Sa velikom pažnjom koristimo svaki komad drva. Potpuno je moguće ne proizvoditi drvni otpad, i to je ono što stalno pokušavamo činiti, a to mene osobno najviše zanima”, dodaje.

Danas Richardova tvrtka proizvodi široku paletu proizvoda od drva. Počevši s konstrukcijama krovišta preko lukobrana, igrališta, sijenika, ograda, do namještaja i kućne galanterije.

Razlog uspjeha tvrtke je njegova sposobnost da se usredotoči na potrebe kupaca.

„Ključ našeg uspjeha je pažljivo slušanje naših kupaca i uvijek se usredotočimo na njihove potrebe. Ovdje oni dolaze s idejom. Naša je uloga, da od njih izvučemo što više detalja, kako bismo izradili predmet, kakav su zamislili“, kaže gospodin Wigink.

Richard koristi tradicionalnu, ali pomalo zaboravljenu metodu očuvanja prirodnog drva. „Radimo nešto što se naziva zalijevanje drva. Stavljamo trupce u vodu i ostavljamo ih tamo oko godinu dana. Namakanjem u vodi. Uklanja se šećer iz drva. Te ga čini otpornim na insekte i vjerojatno se stoga manje uteže ili bubri”, objašnjava.

Trupci se izvade iz vode, na dalju obradu. Neki od njih prevoze se na pilanu i ispile na grede i daske potrebne veličine.

Pilana, koju su do tada koristili, za veću proizvodnju je postala premala, pa je Richard zatražio od Wood-Mizera pomoć u odabiru najprikladnijeg stroja.

Wood-Mizer istražio je potrebe tvrtke i predstavio nekoliko strojeva, koja bi ispunili njegova očekivanja. Richard i njegov tim su odabrali pilanu WB2000 visokih osobina, sa širokim tračnim pilama, i sa stolom za utovar trupaca, transporterom i stolom za sortiranje i razvrstavanje piljenica.

„Kupili smo puno veći stroj od onog, koji smo htjeli kupiti. I vrlo smo zadovoljni našim izborom. Jer WB2000 može vrlo brzo ispiliti velike i duge trupce, također je vrlo precizna i jednostavna za korištenje. Ali ono što najviše volimo u tom stroju, je to, što s njim možemo napraviti sve - bilo koje dimenzije dasaka, greda različitih dimenzija i uvijek precizno dimenzionirane. To nas nikada ne iznevjeri“,  kaže Richard.

Operatori u Richardovoj tvrtki cijene udobnost i lakoću kojom se rukuje tim strojem. Vlasnik se smiješka činjenici, da se svađaju tko će s njom raditi.

„Rukovatelj cjelokupnim procesom utovara trupaca, piljenja i istovarom gotovog materijala vrši daljinskim upravljanjem iz kabine. Sjedi u udobnoj stolici, promatra cijeli proces na ekranu zahvaljujući video kamerama i njome upravlja s dva joysticka. Doista je to sjajan posao“,  smiješi se Richard.

S postavljenom WB2000 pilanom, produktivnost Richardove tvrtke uvelike je poboljšana i njen učinak je maksimiziran. „Ispiljujemo trupce promjera do 95 cm i duljine oko 10 m. Trenutno raspiljujemo oko 10-15 kubika okrugle mase trupaca dnevno, ali osjećam da  uskoro, – kako se navikavamo na stroj, jer ga koristimo samo nekoliko mjeseci i još uvijek učimo – povećati ćemo preradu  još mnogo više“, kaže Richard.

G. Wigink vrlo je zadovoljan izborom stroja i uslugom i podrškom koju je dobio od Wood-Mizer-a. "Instalirali su stroj i naučili nas kako koristiti. Ako imamo pitanje, jednostavno možemo nazvati Wood-Mizer prodavača, a on je uvijek spreman da nam pomogne“, kaže on. „Mislim da su pilane Wood-Mizer najbolje rješenje za tvrtke koje se bave drvom. Kvaliteta je strojeva izvrsna, a vjerujem Wood-Mizeru. Jer ima veliko iskustvo u preradi trupaca“, potvrđuje Richard.Name:
Email:
Subject:
Message:
x

DOBRODOŠLI U WOOD-MIZER REDAKCIJU

Ovdje ćete otkriti vijesti o Wood-Mizer proizvodima, nadolazečim izložbama i priče kako vlasnici Wood-Mizer pilana diljem svijeta aktivno podižu lokalne ekonomije više održivom i profitabilnom preradom drva.

Društvenim medijima

BILTEN

Newsletter

Ako vam se sviđa ovaj članak, ne propustite sljedećeg! Dobivajte mjesečne vijesti i članke iz Wood-Mizera na svoju elektrosku poštu.

Prijavljujem se