• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Priče

19. srpnja 2018.

Majstorski obrt izrade drvenih žlica i tanjura: italijanska obitelj održava svoju tradicionalnu izradu živim

Za obitelj Peretti drvo je vitalni dio njihova postojanja, jednako kao i zraka ili voda. Drvo je njihov život već više od pola stoljeća, a tradicionalni je zanat naroda doline u kojoj žive.

Dolina Val Strona u sjevernom Pijemontu (Talijanske Alpe) obično se naziva "dolina žlica", jer su drvene žlice ovdje oblikovane kao jedna od glavnih industrija več stoljećima.

"Uobičajilo se nazivati Val Strona dolinu malom Kinom - u svakom podrumu, svaka obitelj imala vlastitu tvornicu žlica", navodi gđa. Noris  Peretti. Noris i njezina dva brata, Sandro i Ezio, zajedno vode obiteljski posao.

"Svi smo mi ovdje rođeni, živimo i udišemo drvo od rođenja, jer su naši roditelji vodili ovaj posao pred nama. Ali tržište se puno promijenilo. Postalo je to, da se svi ovdje usredotočuju jednostavno na količinu umjesto na kvalitetu. S krizom i priljevom uvoznih proizvoda, sve se promijenilo, a nije svatko mogao preživjeti. Nekada je postojalo oko 300 malih tvrtki u dolini, od kojih je svaka proizvodila drvne proizvode i žlice koje su prodavane diljem Italije. Sada ih ima samo 30.

"Oni koji su preživjeli, shvatili su, kao i mi, da je kvaliteta i izgled  proizvoda morao biti prioritet. Kada je kriza došla, gotovo preko noći, faks uređaj je prestao ispisivati narudžbe, a pošta prestala dolaziti. Srećom, imali smo vrlo čvrste temelje kako bi  izdržali te nastavili proizvodnju i izgradili inventar proizvoda za bolja vremena. Sada smo iscrpili naše zalihe s novim narudžbama i često imamo poteškoća napraviti zalihe između narudžbi, za unaprijed, dok ponovno dođu."

Ugrađivanje pilane u njihovu proizvodnu liniju imalo je velik utjecaj na njihovu sposobnost da izlaze iz poslovnih oluja. "Wood-Mizer nam je otvorio svijet za razne prilike. To nas je učinilo konkurentnijim po cijeni, jer se više moramo oslanjati na vanjsku pilanu za proizvodnju piljenica  za nas. To je povećalo našu razinu neovisnosti i fleksibilnosti."

Imajući model LT20 na licu mjesta, dopustio im je da odluče kako trupac ispiliti, ovisno o vrsti proizvoda, koje su na redu za izradu. Tijekom godina, oni su nastavili širiti svoju ponudu proizvoda, pa ne samo žlice, već i drveni podloge, ploče rezanje , veliki kuhinjski pribor, i ukrasne predmete i figurice. Gotovo svi njihovi proizvodi su oblikovani ručno - zdjele se tokare na tokarskiom stroju, a proizvodi su ukrašavani i oslikavani ručno te zatim bojeni. Budući da se svi njihovi proizvodi koriste u dodiru s hranom, koriste samo prirodna ulja za zaštitu drva.

Svi novi  proizvodi, traže da se odabire pravilna vrsta drva, što je postalo također bitno.

"Koristimo mnogo različitih vrsta drva", nastavlja Noris. "Bukva, trešnja, jasen, javor, jasen i orah. Naši trupci dolaze iz Švicarske ili lokalno iz planinskih dolina oko nas."

"Pilana Wood-Mizer bila je bitna uloga u poboljšanju naše proizvodnje i omogućava nam maksimalnu fleksibilnost, da bismo mogli ispiliti piljenice točnih veličina iskorištenja radi,  koje su nam potrebne. To je vrlo učinkovit stroj, koji je promijenio način na koji radimo."

www.fraperlegno.it

Autor: Martina Valentini, GreenPress Environmedia
Name:
Email:
Subject:
Message:
x

DOBRODOŠLI U WOOD-MIZER REDAKCIJU

Ovdje ćete otkriti vijesti o Wood-Mizer proizvodima, nadolazečim izložbama i priče kako vlasnici Wood-Mizer pilana diljem svijeta aktivno podižu lokalne ekonomije više održivom i profitabilnom preradom drva.

Društvenim medijima

BILTEN

Newsletter

Ako vam se sviđa ovaj članak, ne propustite sljedećeg! Dobivajte mjesečne vijesti i članke iz Wood-Mizera na svoju elektrosku poštu.

Prijavljujem se