• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Priče

Piljenje na bio-farmi u švicarskim Alpama

24. lipnja 2020.

Piljenje na bio-farmi u švicarskim Alpama

Na ovu planinsku bio-farmu prilaz je moguć samo planinskim vlakom, pa je vlasnik farme kupio malu pilanu LT15m kako ne bi ovisio o prijevozu a koristio bi vlastito drva.

"Zovem se Heini Hutter. Živim na brdu Rigi u Švicarskoj i vodim planinsku bio- farmu s kozama, kravama i ovcama. Ovdje sam već 10 godina. Farma je jedinstvena, jer do nje možete doći samo gorskom željeznicom ili pješačenjem. "Poznat kao "zupčani", vlak vozi po tračnicama kao i bilo koji drugi vlak, ali ima dodatni zupčanik, koji je pričvršćen na nazubljenu traku između dve šine. Zupčanik se zaključava na ovu nazubljenu traku na pruzi i vuče vlak uz vrlo strmu padinu brda do vrha planine Rigi.

"Na planini imam 3 hektara vlastite šume, ali bez ikakvog pristupa cesti, a do sada sam bio ograničen samo na proizvodnju drva za ogrjev."

Mr. Hutter's home on the right, and the train approaching.
"Ovdje mi uvijek treba drvena građa. Kako u staji, tako i u staroj kući uvijek su potrebni popravci i poboljšanja. Razmatrao sam nekoliko vrsta pilana, no dobio sam dobru cijenu za ovaj stroj - LT15 i kupio sam ga."

„Sada gospodin Hutter može obarati I raspiljivato  vlastita stabla samo prema svojim potrebama."

„Piljenje je za mene bilo nešto potpuno novo. Oduvijek mi je to bilo fascinantno. Kad god sam vidio pilanu kako radi, uživao sam gledati. Samo je miris svježe piljenog drva zadivljujući!"

„Kada sam prvi put kupio pilanu Wood-Mizer, nisam imao nikakvo znanje o pilanarstvu. To je za mene bila izvrsna investicija."

"Živim sam ovdje na planini, a grad je daleko. Meni je potrebna ta udaljenost. Imam prekrasnu panoramu i vidim cijeli svijet, a u isto vrijeme imam udaljenost od nje. Zaista uživam u tome. Ne osjećam nikakove nedostatake da ovdje i ovako živim - inače ne bih bio ovdje, zar ne?"

The view from Mr. Hutter's farm
Name:
Email:
Subject:
Message:
x

DOBRODOŠLI U WOOD-MIZER REDAKCIJU

Ovdje ćete otkriti vijesti o Wood-Mizer proizvodima, nadolazečim izložbama i priče kako vlasnici Wood-Mizer pilana diljem svijeta aktivno podižu lokalne ekonomije više održivom i profitabilnom preradom drva.

Društvenim medijima

BILTEN

Newsletter

Ako vam se sviđa ovaj članak, ne propustite sljedećeg! Dobivajte mjesečne vijesti i članke iz Wood-Mizera na svoju elektrosku poštu.

Prijavljujem se