• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Priče

Proizvodnja drva za ogrijev: neuobičajeni projekt s Wood-Mizer pilanama

16. kolovoza 2013.

Proizvodnja drva za ogrijev: neuobičajeni projekt s Wood-Mizer pilanama

Mala obiteljska tvrtka "Siongrupa" iz hrvatskog sela Mala Maslenjača, pokazuje nevjerojatan primjer snažnog razvoja  usred gospodarske krize.

Otac i sinovi Kovačić aktivni su u proizvodnji drva za ogrjev, peleta i u perspektivi, briketa.

U siječnju 2013 kupili su malu LT15 pilanu koje je proizveo Wood-Mizer.

Jedan od braće, Marko Kovačić, odgovoran za proizvodnju i prodaju, dijeli svoje iskustvo: "Potrebna nam je pilana kako bi proizvodili elemente za palete, koji se naknadno sastavljaju u zaboje za pakiranje 1,5 m3 drva za ogrjev, u svakom od njih."

Iako je proizvodnja drva za ogrjev nije kompliciran proces, ipak, postoje određeni zahtjevi kvalitete koja se traži od strane kupaca u Europi.
Sada su gotovi proizvodi pohranjeni na mjestu od 800 četvornih metara, ali tvrtka je već kupila 120.000 četvornih metara terena za buduće proizvodne hale koje će biti izgrađene u roku od godinu dana, na otvorenom prostoru između trenutnog objekta i šume

"Siongrupa"-tvrtka kupuje sirovine od  Hrvatskih šuma, te proizodi drva za ogrjev od bukve, hrasta i graba. Mlađi brat Tomislav Kovačić je odgovoran za sječu stabala  i dobavu trupaca i on potroši gotovo sve svoje radno vrijeme u šumama.Sirovine dolaze do proizvodnog pogona, a zatim stroj za cijepanje drva proizvodi drva za ogrjev koja se dodatno stavljaju na sušenje, a nakon sušenja konačni proizvod je pakiran u 1,5 cbm paletne zaboje.

"Mi imamo narudžbe iz supermarket mreže u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj i Italiji s ukupnim volumenom od 15.000 kubnih metara drva za ogrijev svake godine. Svaki dan mi šaljemo dva kamiona s ogrjevnim drvom. Za prvu polovicu 2013 samo cijena usluge prijevoza je 700.000 €" - kaže Marko Kovačić.

S takovom velikom potražnjom, tvrtka "SIONGRUPA" osmislila je projekt za budući razvoj poslovanja i te dobila investiciju od europskih fondova.

"Ukupna investicija iznosi 5.000.000 €, izgradnja počinje ovog ljeta, a bit će završena u roku od dvije godine, kaže Marko - "Mi smo već kupili teren od 120.000 četvornih metara za ovu proširenu proizvodnju."
LT15 pilana radi u tvornici SIONGRUPE već šest mjeseci, sedam dana u tjednu, 24 sata dnevno.

U prvoj fazi se planira kupiti snažnija oprema za cijepanje drva, dodatna sušara, izgradnja radionice i asfaltiranje staza na terenu. Druga faza je zakazana za slijedeću godinu, a to će biti ulaganje u proizvodnju briketa s proizvodnjom od 4 tone na sat.U novoj situaciji LT15 pilana može se pretvoriti u usko grlo procesa.

"Održavamo trodnevni ritam skladištenja paletnih  zaboja za ogrjev, objašnjava Marko - dakle Wood-Mizer pilana od prvog dana, čak, rekao bih, od prvog trenutka kad je došla k nama, pili, bez prestanka, 24 sata, 7 dana u tjednu. Imamo pet brigada u tri smjene. Prva smjena nije samo za piljenje, već proizvodi drva za ogrjev, pakira i otprema. Ali druga i treća smjena pili samo bukovinu sa Wood-Mizer LT15. U ovom načinu proizvodimo 52 paletnih zaboja na dan. Ali s budućim novim strojem za cjepanje ogrjeva to neće biti dovoljno."

Dakle, obitelj Kovačić odlučila je zamijeniti LT15 pilanu sa snažnijim modelom pilane Wood-Mizer LT40."S jedne strane, vrlo mi je drago da smo prije šest mjeseci kupili upravo LT15, oprema se pokazala kao pouzdana: za sve to vrijeme nije bilo bilo nikakvih tehničkih problema. Osim toga imamo pet operatera, i svi su naučili savršeno kako upravljati pilanom i održavati tračne pile. To je također važno, jer sada imamo iskusne obučene radnike " - kaže Marko.
Drva za ogrjev u paletnim zabojima dostavljaju se kupcima u supermarketima u Europi

"S druge strane, moramo povećati produktivnost, i stoga smo se odlučili za jači LT40 stroj, koje nam je preporučio od strane Wood-Mizer-a, predstavnik Filip Pregernik", kaže Marko.

Doista, LT40 pilana se razlikuje od LT15, prije svega, zato što ima hidraulički sustav za utovar trupaca. Sastoji se od utovarnih ruku, hidraulično okretanje/namještanje trupaca, valjci za naprijed natrag,  podupirače/naslone trupaca i stegač trupaca. Ovaj sustav mehanizira i ubrzava teški rad sa trupcima. Osim toga, LT40 je opremljen s električnim pomakom pile naprijed natrag, a njegova glavna snaga sa motorom od 15kW je dvostruko jača nego u LT15. Debljine piljenica se određuju unaprijed sa elektroničkim sustavom te se  rezna glava automatski namješta u odabranu visinu/položaj.
LT15 pilana proizvodi i isporučuje svakodnevno bukov ogrijev na 52 zaboja

Što je u oba stroja stroja identično,  jest da koriste  jedinstvenu Wood-Mizer tehnologiju piljenja sa uskom tračnom pilom koja ima propiljak od  oko 2 mm debljine, a time iskorištenje trupca  doseže 70-80%.

SIONGRUPA koristi SilverTip tračne pile koje savršeno pile drvo poput bukve. Čak i uz tri smjene nije im potrebno više od 10 novih tračnih pila mjesečno.

Wood-Mizer je ponudio SIONGRUPI da kupi novu LT40 pilanu u "staro za novo" programu, koji Wood-Mizer kupci mogu  koristiti u Europskoj uniji.
Predstavnik Wood-Mizer, g. Filip Pregernik (lijevo) došao je g. Marku Kovačiću da pregleda i ocijeni stanje LT15 pilane, koja će biti zamijenjena novom, snažnijom LT40 pilanom skladu sa programom "staro za novo".

U tu svrhu, predstavnik Wood-Mizer-a iz Zagreba, g. Filip Pregernik, izvršio je očevid stroja LT15 u tvornici tvrtke SIONGRUPA, i napravio svoju procjenu. Kad nova LT40 pilana za Kovačiće bude spremna, oni će vrattit svoju  LT15 u zamjenu za novu LT40 i platiti razliku u cijeni.

Dakle, hrvatski obiteljski posao tvrtke SIONGRUPA ubrzano raste i kreće u veliku ligu s novom modernom opremom za obradu drveta i fascinantnim izgledima.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

DOBRODOŠLI U WOOD-MIZER REDAKCIJU

Ovdje ćete otkriti vijesti o Wood-Mizer proizvodima, nadolazečim izložbama i priče kako vlasnici Wood-Mizer pilana diljem svijeta aktivno podižu lokalne ekonomije više održivom i profitabilnom preradom drva.

Društvenim medijima

BILTEN

Newsletter

Ako vam se sviđa ovaj članak, ne propustite sljedećeg! Dobivajte mjesečne vijesti i članke iz Wood-Mizera na svoju elektrosku poštu.

Prijavljujem se