• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Priče

Proizvodnja sira, poljoprivreda i piljenje u slovenskim Alpama

26. lipnja 2019.

Proizvodnja sira, poljoprivreda i piljenje u slovenskim Alpama

Na imanju PRI LOVRČU, u blizini slovenskog grada Tolmina proizvode sir, koji je dobio ime po ovom mjestu i poznat je i izvan Slovenije. Zanimljivo je da u ovoj planinskoj farmi sira, Wood-Mizer pilana radi tijekom cijele godine. Evo što je rekao slovenski poljoprivrednik Danilo Bončina, vlasnik farme PRI LOVRČU

"Zovem se Danilo Bončina. Živim u Čadrgu, selu blizu Tolmina, koji se nalazi na 700 metara nadmorske visine. Naše glavno zanimanje je poljodjelstvo i agroturizam na našem imanju “PRI LOVRČU”, gdje proizvodimo mlijeko na vlastitom imanju. U osnovi koristimo te proizvode za vlastite potrebe, dok naše se šume uglavnom koriste za skupljanje suhog drva i te kao trupci.

Farma se prenosila s koljena na koljeno. Naš glavni izvor prihoda na farmi je mljekara, gdje se proizvodi uobičajeni sir zvan “tolminc”. Uglavnom živimo od sireva, a usjevi se uglavnom koriste za vlastite potrebe, kao I za naše goste, jer imamo dvije gostinjske sobe. Prodajemo samo višak sira.Tradicija proizvodnje sira pojavila se prije mnogo godina, kada je naše selo nastalo. Sir je korišten za hranu, a proizveden je i korišten kod kuće. Bilo je nemoguće transportirati sir, dok se nije izgradila cesta, kako bi se sir prevouio do doline te prodao u Sloveniji i inozemstvu.

Mi smo kupili pilanu LT15, jer smo trebali izgraditi novu štalu. Zbog uske ceste bilo je teško transportirati trupce u Tolmin.

Stoga smo odlučili kupiti pilanu koja će biti jednostavna za korištenje i što funkcionalnija. Razmišljali smo o nabavi Wood-Mizer pilane, a nakon šest mjeseci kupili smo je i pokreni+uli piljenje. Montaža pile trajala je samo oko sat vremena i od tada smo mogli brzo počeli piliti kvalitetnu građu.Vrlo smo zadovoljni pilanom. Montaža je jednostavna i prenosiva. Napaja se električnom energijom ili dizelom. Sva građa koje nam je bilo potrebno za izgradnju nove štale u osnovi je ispiljeno pomoću ove pilane.

Jedino što žalimo, je to što je nismo ranije kupil,i jer je doista svestrana, čini kvalitetno piljenje s manje otpada i lako se koristi.

Pila praktički radi cijelo vrijeme - koristimo je za rezanje građe za vlastite potrebe, a ponekad i za naše susjede. Na njoj ispilimo bilo koji oblik drva, bilo debele ili tanke, ravne ili zakrivljene. Susjedi nam ujutro često donose drvo i do poslijepodneva imamo spremne piljenice!

Pozivamo Vas da posjetite selo Čadrg, gdje možete uživati u svježem zraku i tišini. Naša farma ima dvije gostinjske sobe za 4 ili 5 osoba. Također možete naručiti subotnji ili nedjeljni ručak i posjetiti našu mljekaru.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

DOBRODOŠLI U WOOD-MIZER REDAKCIJU

Ovdje ćete otkriti vijesti o Wood-Mizer proizvodima, nadolazečim izložbama i priče kako vlasnici Wood-Mizer pilana diljem svijeta aktivno podižu lokalne ekonomije više održivom i profitabilnom preradom drva.

Društvenim medijima

BILTEN

Newsletter

Ako vam se sviđa ovaj članak, ne propustite sljedećeg! Dobivajte mjesečne vijesti i članke iz Wood-Mizera na svoju elektrosku poštu.

Prijavljujem se