• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

Wood-Mizer povijest

Entuzijazmom dva inovatora koji su osnvali Wood-Mizer tvrtku u USA, pa do vodećeg svjetskog tehnologa piljenja uskim pilama. To je bio put koji je tvrtka prošla kroz svoju povijest.

1982-e Wood-Mizer je počeo u vrlo skromnim uvjetima – u garaži u Indiani, USA. Donald Laskowski i Daniel Tekulve, osnivači Wood-Mizera, imali su ideju kako da efikasnije pile trupce u građu. Napravili su jedinstvenu tračnu pilu na kotačima I nove mogućnosti su postale vidljive. Odjednom, svako je mogao sam proizvesti iz trupaca svoju građu, jednostavno i ekomomično, te je ta revolucija započela za sve pilanare svijeta. Danas je više od 60.000 Wood-Mizer pilana u više od 100 zemalja svijeta, u radu.

Original Wood-Mizer Sawmill Laskowski 1982Original Wood-Mizer Sawmill Laskowski 1982

Tvornica podignuta u Indianapolisu 1982, konstantnom proizvodnjom je proizvela 2500 pilana u samo 5 godina! Jeftini pilanski strojevi pretvaraju trupce u kvalitetnu građu sa prednosti od jedne piljenice više po trupcu – ovom osobinom piljenja tehnologijom uskog propiljka, Wood-Mizer pilane su ostvarile velik uspjeh u svijetu!

Industrija pokretnih pilana raste te kupci traže pilane sa sve većim proizvodnoću. U odgovoru na te zahtijeve Wood-Mizer lansira Super-seriju u 1997.  Nakon nje je slijedila pilana LT15 – tada najmanja u seriji Wood-Mizer pilana.1990 godine tvrtka Wood-Mizer čini važnu odluku o prodoru na Europsko tržište. Kada su se Centralna Europa i Istočna Europa otvorile svjetskom tržištu, nastale su zadivljujuće svakodneve nove mogućnosti za Wood-Mizer. To je bio razlog otvaranja Europske poslovnice u Kolo, Poljska za sevis kupaca Europe, Africe i Azije.

U početku, potpuno sastavljene pilane su se dopremale iz USA, ali kao je europska potražnja rasla pojedine proizvodne cjeline su započele u Poljskoj, i u 1994-95 napravljena je nova tvornica Wood Mizer pilana. Osnovan je inžinjerski i dizajnerski odjel. To je rezultiralo novim, potpuno europskim proizvodima kao na pr. pilane sa AC-elektromotorima. CBN oštrilicama, poluindustrijskom oštrilicom kao i  vrlo popularnom LT20 srednje velikom pilanom.  

Danas, Wood-Mizer Industries je dinamična i moderna internacionalna tvrtka. Europa, Azija i Afrika servisirane su iz Europske poslovnice. Pod strogim ISO 9001:2008 certifikatom, moderna tvornica zapošljava više od 300 radnika. U 2007-oj izgrađeno je novo postrojenje od 2400 m2 za tračne pile, ta je dostignuta proizvodnja od više nego 4.900.000 tekućih metara tračnih pila godišnje!  

Wood-Mizer Europe new production hall 2014

U 2012-2013 dvije nove zgrade su završene, te dodale više od 4200 m2 proizvodnog prostora za proizvodnju pilanskih linija, kao npr. Prerada Tanke Oblovine (SLP1 i automatizirana SLP2) zajedno sa velikim industriskim pilanama WM3000,WM3500 i WM4000.

Wood-Mizer servisni centri su u rastu, sa predstavnicima u više od 100 zemalja, uključujući i Hrvatsku.

Wood-Mizer Europe Employee photo 2014